Dags för deckargåta nr 10

Sydkoster 4 april 2013

Så var det då dags igen! Vi (Johan och Peter) har återigen gett oss av för att under de närmsta två veckorna skriva höstens deckare till Lerbäcks Teater. Denna gång har vi styrt skutan västerut och befinner oss på Sydkoster som ligger en knapp timmes båtresa från Strömstad.

För er som inte vet det kan vi berätta att vi ända sedan 2008 har sökt oss till öar då vi författat våra deckargåtor!

2008, Åstol, ”Hovslagarens Dotter”
2009, Gotland, ”Mordet på Lucas Hejde”
2010, Visingsö, ”Det Swedenborgska Rummet”
2011, Malta, ”Det Femte Mordet”
2012, Storbritannien (förvisso en hyfsat stor ö), ”Viskar om mord”

Söndagen den 14/4 kommer vi att lämna Sydkoster och då är vår förhoppning att höstens deckargåta skall vara färdig. Vi kommer i denna blogg hålla er som är intresserade uppdaterade om hur arbetet fortskrider. Vi kommer även att behöva er hjälp och kommer så småningom att utlysa en tävling med chans för er att vinna biljetter till i höst.

Kort sammanfattning av de två första arbetsdagarna:

Dag 1 (tisdag)
Vi sammanstrålar i Strömstad vid ett-snåret, parkerar våra bilar hos en gemensam vän, Michael Skärström, och äter en kryddig lunch tillsammans med honom och hans vackra fru. Därefter lägger Kosterbåten ut och tar oss ut i skärgården. Båtresan ska ta femtio minuter och vi börjar småprata om vad vi har för tankar kring höstens mordgåta. När vi går iland har en första idé redan tagit form i våra skruvade hjärnor och vi har mer eller mindre bestämt i vilken miljö föreställningen ska utspela sig. Vi slås av tystheten på ön och hur ensamma vi är när vi vandrar de hundra metrarna upp mot det stängda skärgårdshotellet där vi ska bo. Nycklarna ligger under mattan och inte en själ syns till. Ändå känner vi oss iakttagna… Vi skakar av oss känslan och låser upp dörren till vårt boende. Tjugo meter från havet och en fantastisk utsikt över Kosterfjorden. Det här blir bra! Efter fyra kilometers promenad till och från Ica-butiken sätter vi oss ner i varsin stol. Vår idé från båten känns fortfarande bra och under kvällen börjar en historia ta form. Efter några glas vitt och en gourmétmiddag (falukorv och makaroner) går vi till sängs med en härlig magkänsla. ”It´s cooking…it´s cooking”

Dag 2 (onsdag)
Onsdagen är vindstilla och bjuder på strålande solsken. Hela dagen sitter/ligger vi vid solväggen söder om vår lägenhet och försöker tänka som vår mördare. Frågorna som bollas är: Vad är motivet? Hur bär sig mördaren åt? Varför gör han eller hon något så hemskt? Vad blir konsekvenserna…osv? Historien befolkas nu av ett gäng karaktärer, några känner vi igen, några är nya bekantskaper. De nya är inte döpta än och har än så länge bara arbetsnamn. Så som… Bästefar, Slusken, gubben Österman, Marianne och Stor-Sjögren. Magkänslan håller i sig om att vi har något bra på gång och arbetet flyter på hela dagen.

Nej, nu är frukosten uppäten och dag tre ska börja. Vi hörs!

// Johan och Peter

Vi anländer till Sydkoster tisdagen den 2 april!
Ekenäs skärgårdshotell

Solen värmer från söder!
Peter mot söderväggen
I början av arbetsprocessen vår datorerna vila!
Författare i arbete

2 thoughts on “Dags för deckargåta nr 10

Kommentarsfältet är avstängt.