Om oss

Kort historik

Lerbäcks Teater, som startades 2004 av Johan och Jenny Gille, är en professionell teater med verksamhet året runt. På somrarna spelas fartfyllda och finurliga familjeföreställningar på Friluftsscenen och under resten av året spelar vi på vår inomhusscen ”Magasinet”. Där bjuds det på teater varvat med trerättersmiddag och dessa föreställningar riktar sig i första hand mot en vuxenpublik.

Sommarteater

Sommaren 2004 spelade vi vår första uppsättning ”Rasmus på luffen” mellan bostadshusen på Lerbäcks Gästgivaregård (som är familjen Gilles bostadshus i anslutning till teatern). Detta blev en stor succé och det kom 5000 besökare redan första sommaren. Sommaren därpå spelade vi ”Robin Hood” och inför denna uppsättning byggdes Friluftsscenen som är en teater med läktare helt bygd i trä och med plats för 300 åskådare. Denna scen har sedan dess varit spelplats för våra familjeföreställningar om somrarna.

Vi har även spelat ”Pippi Långstrump på de sju haven” (2006), ”Ronja Rövardotter” (2007), ”Berättelsen om Narnia – Häxan och lejonet” (2008), ”Emil i Lönneberga” (2009), ”Bröderna Lejonhjärta” (2010), ”Kyrkbacksungens hemlighet” (2011) och ”Pippi Långstrump på de sju haven” (2012), ”Rasmus på luffen” (2013), ”Djungelboken” (2014), ”Madicken” (2015), ”Robin Hood” (2016) och ”Karlsson på taket” (2017). Sommaren 2018 spelar vi åter ”Kyrkbacksungens hemlighet”.

Alla föreställningar har hittills baserats på egna nydramatiseringar eller bearbetningar, anpassade efter Lerbäcks Teaters spelform. Varje sommar medverkar dessutom ett antal barnskådespelare från Örebro län.

Teater & trerättersmiddag

År 2008 byggde vi den egna inomhusscenen Magasinet som är en fullt utrustad teater med eget restaurangkök. Salongen kan ta emot drygt 100 personer sittandes vid bord.

På höstarna spelas våra populära deckargåtor. Dessa har alltsedan starten 2004 (”Mord på Lerbäcks Hotell”) skrivits av våra husdramatiker Johan Gille och Peter Nyström. Konceptet bygger på att gästerna avnjuter en trerättersmiddag, samtidigt som en mordgåta utspelas på scenen (och även mitt ute i salongen). Det gäller sedan för gästerna att, försöka klura ut vem som är mördaren och innan sista akten får de chansen att gissa på vem de tror är den skyldige. Av de som gissat rätt dras sedan en lycklig vinnare som får gå hem med ett fint pris. Våra deckargåtor spelas även av många andra teatrar runt om i landet.

På vårarna spelar vi (sedan 2010) egenskrivna farser som blivit otroligt populära. Precis som när vi spelar deckargåtorna så kombineras föreställningarna med en utsökt trerättersmiddag. Här behöver dock inte gästerna ”klura” så mycket utan får (förhoppningsvis) istället bara luta sig tillbaka och skratta gott åt de snurriga, skruvade historierna som våra husdramatiker har ”kokat ihop”.

Sedan starten 2004 har Lerbäcks Teater lockat omkring 250 000 besökare till sina knappt fyrtio produktioner. Detta i ett samhälle med endast 110 invånare!

Kommentarsfältet är avstängt.